Κολλαγόνο. Το μυστικό για μια υγιή, ελαστική, λαμπερή επιδερμίδα χωρίς ρυτίδες. Ποιες τροφές ενισχύουν την παραγωγή του

2577
Μεγάλη σημασία για υγιές και λαμπερό δέρμα έχει το κολλαγόνο, γι’ αυτό και αποτελεί βασικό συστατικό στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων.

Το κολλαγόνο είναι ένα είδος πρωτεΐνης, που παράγει ο οργανισμός σε μεγάλες ποσότητες.
Βρίσκεται στη δεύτερη εσωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας, στο χόριο όπως ονομάζεται και σε συνδυασμό με την κρεατίνη, διατηρεί λείο, λαμπερό, ενυδατωμένο, ελαστικό και ανθεκτικό το δέρμα, αποτρέποντας το σχηματισμό ρυτίδων.
Όσο νεότερος είναι κάποιος, τόσο περισσότερο κολλαγόνο παράγει το σώμα του.
Αντίθετα, με το γήρας έρχεται και η μείωση του κολλαγόνου, γι’ αυτό δημιουργούνται ρυτίδες, χαλάρωση και χάνεται η ελαστικότητα.
Έρευνες δείχνουν, ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου πόσιμης μορφής που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν είναι αποτελεσματικά, γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός του.
Όμως, μπορείτε να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με κολλαγόνο, καταναλώνοντας τροφές που βοηθούν το σώμα να το παράγει.

Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου

Λαχανικά: Λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι, περιέχουν συστατικά που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου. Έρευνες δείχνουν, ότι τα φυλλώδη σκούρα πράσινα λαχανικά, ενυδατώνουν το δέρμα και αυξάνουν την ελαστικότητά του.
Κόκκινες πιπεριές: Η περιεκτικότητα της κόκκινης πιπεριάς σε βιταμίνη C, είναι βοηθητική στην παραγωγή κολλαγόνου. Βιταμίνη C βρίσκεται και σε τροφές όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπ φρουτ, τα ακτινίδια, τις φράουλες και το μπρόκολο.
Γλυκοπατάτα: Η κατανάλωση μόνο μιας γλυκοπατάτας, αρκεί για να αντλήσει ο οργανισμός πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Α, από ότι χρειάζεται καθημερινά. Έτσι, οι αρθρώσει και το δέρμα διατηρούνται υγιή. Επιπλέον, χάρη στη βιταμίνη Α, η παραγωγή κολλαγόνου τονώνεται.
Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα περιέχει καρνοσίνη, πρωτεΐνη αναγκαία για το δέρμα. Η συγκεκριμένη ουσία, καθυστερεί την διασύνδεση, μια διαδικασία του συμβαίνει στους ιστούς του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται η δράση του κολλαγόνου και η επιδερμίδα γίνεται ελαστική και επανέρχεται αμέσως μετά από οποιαδήποτε κίνηση των μυών, χωρίς να δημιουργεί ρυτίδες.
Ντομάτα: Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, αντιοξειδωτική ουσία, που προστατεύει το κολλαγόνο του δέρματος από τους ρύπους της ατμόσφαιρας.

Διαβάστε επίσης: Η βιταμίνη που δυναμώνει μαλλιά και νύχια και καθυστερεί τις ρυτίδες. Σε ποιες τροφές περιέχεται