Το μούσι και οι μακροχρόνιες σχέσεις. Πώς βλέπουν οι γυναίκες τη γενειάδα;

2849

Πόσο επηρεάζει το μούσι των ανδρών τις γυναίκες που αναζητούν μακροχρόνιες σχέσεις; Επιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες βρίσκουν τους γενειοφόρους άνδρες πιο ελκυστικούς όσον αφορά τις σχέσεις με μέλλον, διότι φαίνεται πως η γενειάδα συνδέεται με αυξημένη γονιμότητα και ικανότητα επιβίωσης.

Για την έρευνα που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Εξελικτικής Βιολογίας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν προγράμματα σε κομπιούτερ προκειμένου να αλλάξουν σταδιακά τα πρόσωπα των ανδρών – από εντελώς ξυρισμένα, με λίγο χνούδι, μουστάκι και αργότερα μούσι. Παράλληλα, έγιναν επεμβάσεις στα μάγουλα, το σαγόνι και άλλα στοιχεία ώστε ο ίδιος άνδρας να εμφανίζεται λιγότερο ή περισσότερο αρρενωπός.

Όταν οι γυναίκες είδαν τις εικόνες, τα πρόσωπα που ήταν πιο αρρενωπά ή πιο «θηλυκά» αποδείχθηκαν λιγότερο γοητευτικά από τα πρόσωπα που δεν είχαν υποστεί κάποια αλλαγή όταν ο άνδρας ήταν εντελώς ξυρισμένος.

Τα κοντά γένια κρίθηκαν ως η πλέον γοητευτική πινελιά και οι γυναίκες δήλωσαν ότι τα προτιμούν σε άνδρες με τους οποίους θα ήθελαν να έχουν σύντομη σχέση, σε σύγκριση με τα μούσια, τα οποία έκριναν πιο θελκτικά για μακροχρόνιες σχέσεις. Οι πολύ αρρενωποί αλλά και οι κάπως θηλυκοί τύποι κρίθηκαν ως λιγότερο ελκυστικοί, ασχέτως πρόθεσης σχέσης.

«Η σεξουαλική επιλογή των γυναικών έχει διαμορφώσει την εξέλιξη του ανδρικού καλλωπισμού σε πολλά είδη», έγραψε ο συντάκτης της έρευνας που είχε τίτλο «Το παράδοξο της αρρενωπότητας: πως επηρεάζεται από την τριχοφυία του προσώπου».