Οι κακές συνήθειες που «γερνάνε» την περιοχή γύρω από τα μάτια. Απλές και εύκολες οδηγίες

1942
Το πέρασμα των χρόνων είναι η βασικότερη αιτία γήρανσης. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που επιταχύνουν την εμφάνιση ρυτίδων στο πρόσωπο και ειδικά στα μάτια.

Τρίψιμο ματιών
Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι από τις πρώτες που «μαρτυρούν» τα σημάδια γήρανσης. Με την τριβή υπάρχει πιθανότητα να σπάσουν τα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μαύρων κύκλων, πρήξιμο, ακόμη και βλεφαρόπτωση.

Κάπνισμα
Η νικοτίνη και οι ουσίες που περιέχονται μέσα στο τσιγάρο είναι γνωστό για το πόσο βλάπτουν γενικά την υγεία.
Συμπεριλαμβάνονται και τα μάτια, καθώς έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με ασθένειες που σχετίζονται με τα μάτια. Ο καταρράκτης, η ξηροφθαλμία, η ραγοειδίτιδα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μερικές από αυτές.
Επίσης, οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν τύφλωση, συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

 

Κακή διατροφή
Τα φρούτα και τα λαχανικά δίνουν τις απαραίτητες βιταμίνες, λιπαρά οξέα και μέταλλα για την καλύτερη υγεία των ματιών. Διατροφή που περιέχει φρούτα, λαχανικά και ψάρια, όπως ο σολομός, βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών στα μάτια.
Αντίθετα, οι επεξεργασμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα fast food, επιβαρύνουν την υγεία και ειδικότερα των ματιών.

Ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά ηλίου
Οι ακτίνες του ηλίου είναι επιβλαβείς για το δέρμα και επιταχύνει την πρόωρη γήρανση των ματιών.
Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει από ηλιακό έγκαυμα της πρόσθιας επιφάνειας των ματιών, μέχρι και καρκίνο του βλεφάρου. Η καλύτερη προστασία είναι τα γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν 100% τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, ακόμη και όταν έχει συννεφιά.

Έλλειψη ύπνου
Τα μάτια είναι το πρώτο σημείο στο πρόσωπο που «προδίδει» την κούραση.
Με την έλλειψη ύπνου, επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης, κοκκινίζουν τα μάτια, εμφανίζονται μαύροι κύκλοι και προκαλείται ξηρότητα και θολή όραση.

Δεν πίνετε αρκετό νερό
Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού, σε συνδυασμό με διατροφή πλούσια σε αλμυρές τροφές, αφυδατώνει το σώμα. Αποτέλεσμα είναι οι δακρυγόνοι αδένες να μην παράγουν αρκετά δάκρυα. Τα δάκρυα καθαρίζουν και προστατεύουν τα μάτια.

Άγχος και στρες
Το άγχος και το στρες είναι παράγοντες που επηρεάζουν γενικά την υγεία.
Όπως η κούραση, έτσι και το στρες εμφανίζεται στο πρόσωπο, δημιουργώντας μαύρους κύκλους και ταλαιπωρημένη όψη των ματιών.

Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι η πιο ευαίσθητη στο πρόσωπο, για αυτό και είναι η πρώτη που «γερνάει». Μια καλή κρέμα ματιών ή ενυδατική, μπορούν να κρατήσουν την περιοχή σε καλή κατάσταση, «τρέφοντας» το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος.

Διαβάστε επίσης: Απλά βήματα και έξυπνα τρικ για καθαρό και λαμπερό δέρμα, ακόμη κι αν έχετε μόλις ξυπνήσει