Οι κίνδυνοι της υγείας από τα νύχια. Μύκητες, βακτήρια, λοιμώξεις ακόμη και δερματίτιδες από τα χημικά!

1468
Τα καλοφτιαγμένα νύχια θεωρούνται στοιχεία υγείας και νεότητας, γι’ αυτό η περιποίηση και η διακόσμηση τους ξεκινά από την αρχαιότητα. Ωστόσο, η συχνή χρήση χημικών και οι κατευθύνσεις της μόδας για το σχήμα και το μήκος τους, μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Το 75% του γυναικείου πληθυσμού έχει προσβληθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από παθήσεις των νυχιών και του γύρω δέρματος. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγουμε με προσοχή τους χώρους που επισκεπτόμαστε για την περιποίηση των νυχιών μας, όσον αφορά στις  μεθόδους, τα εργαλεία και τα προϊόντα που χρησιμοποιούν, ώστε για να προλάβουμε πιθανές μολύνσεις στα άκρα και προβλήματα με επώδυνες επιπλοκές.

Σχήμα

Οι εξελίξεις και οι αλλαγές στη βιομηχανία της μόδας καθορίζουν και τις τάσεις στο σχήμα των νυχιών. Ωστόσο, ορισμένα σχήματα, όπως τα μυτερά και τα οβάλ μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Το υπερβολικό λιμάρισμα και κόψιμο στις γωνίες μπορεί να δημιουργήσει προδιάθεση για παρείσφρυση του νυχιού στο δέρμα, ενώ δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για μύκητες και βακτηρίδια. Επίσης, στην περίπτωση των μακριών νυχιών η κατακράτηση υγρασίας ενισχύει τις πιθανότητες μυκητίασης.

Ασφαλές σχήμα για τα νύχια είναι ένα ελαφρά καμπυλωτό, που αφήνει άθικτες τις γωνίες. Το κόψιμο τους πρέπει να γίνεται με κατάλληλα επιλεγμένα και αποστειρωμένα εργαλεία. Προτιμότερο είναι το ελαφρύ λιμάρισμα των άκρων, γιατί αποφεύγουμε τον κίνδυνο από λοιμώξεις μικροοργανισμών, εξαιτίας μικροτραυματισμών. Αν το κόψιμο είναι απαραίτητο πρέπει οπωσδήποτε προηγούμενα να τα αφήσουμε να μαλακώσουν σε νερό. Πολλοί αισθητικοί προτιμούν να αφαιρούν τα «πετσάκια» με χημικά μέσα. Όμως, τα χημικά διαλυτικά μπορεί να μαλακώσουν την πλάκα του νυχιού ή να προκαλέσουν ερεθιστική δερματίτιδα, ειδικά αν παραμείνουν περισσότερο από 15-20 λεπτά. Γενικά, τα «πετσάκια» δεν πρέπει να αφαιρούνται, γιατί προστατεύουν το νύχι από την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών.

Βαφή

Η διαδικασία της βαφής περιλαμβάνει μια σειρά στρώσεων ειδικών βερνικιών. Μια έως δυο στρώσεις βάσης, μερικές στρώσεις χρώματος και στο τέλος γυαλιστικό. Τα περισσότερα βερνίκια είναι μείγμα πέντε συστατικών: παράγοντες σχηματισμού υμένιου, διαλυτικά συστατικά, θερμοπλαστικές ρητίνες, πλαστικοποιητικοί παράγοντες, χρωστικές ουσίες.

Απαραίτητο είναι όλα τα προϊόντα να είναι καλής ποιότητας. Διαφορετικά, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως αλλαγή του χρώματος της πλάκας των νυχιών και κοκιωματώδη αντίδραση της επιφάνειας τους, ακόμα και αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα.
Προσοχή χρειάζεται και στην επιλογή των διαλυτικών βερνικιού. Τα δραστικά συστατικά τους μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ξηρότητα της πλάκας και των γύρω ιστών, να κάνουν τα νύχια πιο εύθραυστα ή να προκαλέσουν ερεθισμό στην περιοχή γύρω από το νύχι.
Γενικά, βαφή, διαλυτικά και σκληρυντικά προϊόντα δεν πρέπει να εφφαρμόζονται περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, γιατί η παρατεταμένη χρήση τους κάνει πιο αδύναμα και εύθραυστα τα νύχια μας.

Τεχνητά νύχια

Πρόκειται για προσχηματισμένα νύχια για την επιμήκυνση των φυσικών νυχιών. Τοποθετούνται με πλαστικά tip για τα οποία χρησιμοποιείται κυανοακρυλική κόλλα. Όμως, αυτή η κόλλα μπορεί να προκαλέσει ερεθιστική δερματίτιδα γύρω από το νύχι μόλις λίγες μόλις ώρες από την εφαρμογή της. Επιπλέον, επιεδή τα τεχνητά νύχια δεν είναι καθόλου εύκαμπτα, είναι πιθανό τα φυσικά νύχια να υποστούν μηχανικό τραύμα, ειδικά όταν τα πλαστικά tip είναι πιο μακριά από τα άκρα των δακτύλων.

Τα ακρυλικά νύχια χτίζονται πάνω στο φυσικό νύχι με τη βοήθεια καλουπιών και χρήση ακρυλικής γέλης. Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα ακρυλικά σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις, όπως φαγούρα, έντονος πόνος ακόμα και υπερκεράτωση με «σήκωμα» του νυχιού. Επίσης, συνηθισμένη αντίδραση ειναι οι ονυχομυκητιάσεις, εξαιτίας κατακράτησης της υγρασίας κάτω από το μακρύ νύχι. Σε σπάνιες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί περιστατικά με μόνιμη απώλεια της πλάκας του νυχιού.

Διαβάστε επίσης: Μύκητες στα νύχια. Πώς μεταδίδονται και πώς θεραπεύονται. Προσοχή, η επιδείνωση μπορεί να είναι σοβαρή

 

Διαβάστε επίσης: Η αγάπη όλα τα μπορεί. Ο σύζυγος της πρωταθλήτριας Ευρώπης της έφτιαξε τα νύχια πριν τον τελικό (βίντεο)