Τατουάζ για πρωτάρηδες. Πόσο πονάει, πόσο καιρό κρατά η επούλωση και τι πρέπει να κάνετε για να το φροντίζετε

48475

Τα τατουάζ έχουν μεγάλη ιστορία όπως και αυτοί που τα δημιουργούν.
Πολλά έχουν αλλάξει όπως οι προκαταλήψεις και φυσικά τα εργαλεία που έχει πλέον στα χέρια του ένας tattooer και είναι πιο εξελιγμένα.
Έτσι, τα τατουάζ είναι περισσότερο καλαίσθητα ως προς το σχέδιο και τα χρώματα και πιο ασφαλή για το δέρμα.
Η λογική όμως με την οποία πάει κάποιος να κάνει τατουάζ, δεν άλλαξε ποτέ. Με ένα σχέδιο στο σώμα θα δείχνει και θα θυμάται για πάντα, μια προσωπική ιστορία.
Το πρώτο τατουάζ είναι και το πιο δύσκολο καθώς ο ενδιαφερόμενος έχει αρκετές απορίες για τη διαδικασία αλλά και τη φροντίδα του σχεδίου που θα τον στιγματίσει.
Το Value for Life ετοίμασε ένα μικρό οδηγό με συμβουλές για πρωτάρηδες.

Προσοχή στο σχέδιο
Καλό θα ήταν να προηγηθεί έρευνα καθώς θα είναι στο δέρμα για πάντα.
Αν είναι διαχρονικό ακόμη καλύτερα.

Το τατουάζ χρειάζεται χρόνο
Για ένα μικρό και απλό σχέδιο, μπορεί να μην χρειασθεί πολύς χρόνος.
Εάν όμως το σχέδιό είναι περίπλοκο, ίσως χρειαστεί και νέο ραντεβού καθώς ο tattoo atist μπορεί να χρειαστεί ακόμη μερικές ώρες.
Επίσης, ορισμένα τατουάζ μπορεί να χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες, ανάλογα με το μέγεθος και τις λεπτομέρειες. Γενικά το καλό τατού αργεί να γίνει.

Προετοιμαστείτε
Το βράδυ πριν από το «χτύπημα» του τατουάζ, το ξενύχτι και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να αποφευχθούν. Χρειάζεται επίσης μπόλικο νερό πριν από το τατουάζ, για να παραμείνει το σώμα ενυδατωμένο.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μπορεί να χρειάζεται ξύρισμα
Οι ειδικοί προτείνουν ότι είναι καλύτερο να αφήσετε το ξύρισμα του δέρματος, να το κάνει ο tattooer την ημέρα του τατουάζ.

Πονάει;
Αυτή είναι μια κοινή ερώτηση όταν πρόκειται για τατουάζ. Η απλή απάντηση είναι ναι. Αλλά όχι τόσο. Πρόκειται για αιχμηρό πόνο που διαρκεί για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά.
Συνήθως ο πόνος περιγράφεται ως τσιμπήματα μέλισσας ή σαν κάποιος να σας τσιμπάει με στυλό. Βέβαια ο πόνος διαφέρει από άτομο σε άτομο, αναλόγως το δέρμα, την αντοχή του καθενός και το σημείο που ζωγραφίζεται το τατουάζ.

Εισπνοή – εκπνοή. 
Πολλοί που φοβούνται το στιγμιαίο τσίμπημα, κρατούν την αναπνοή τους. Αυτό όμως δεν βοηθά και δυσκολεύει τον tattooer. Χρειάζεται χαλάρωση ή εστίαση της προσοχής στην αναπνοή. Αυτά συνήθως μειώνουν τον πόνο.

Μετά το τατουάζ καλύψτε το σχέδιο με πλαστική μεμβράνη
Μετά το τέλος της διαδικασίας ο καλλιτέχνης θα σας καλύψει το τατουάζ με πλαστική μεμβράνη.
Η συνέχεια διαφέρει ανάλογα με τον ειδικό.
Μερικοί tattooers προτείνουν την επικάλυψη των φρέσκων τατουάζ με πλαστική μεμβράνη για αρκετές ημέρες, αλλάζοντας τη μεμβράνη κάθε λίγες ώρες. Άλλοι δεν την συνιστούν καθόλου και άλλοι προτείνουν, ανάλογα με τη θέση του τατουάζ, την επικάλυψή του με πλαστική μεμβράνη τις πρώτες 2 -3 μέρες.

Η φροντίδα του τατουάζ
Όταν αφαιρεθεί η πλαστική μεμβράνη, το τατουάζ θα πρέπει να πλένεται με σαπούνι για 2 – 3 φορές την ημέρα. Στην συνέχεια χρειάζεται ένα λεπτό στρώμα αλοιφής ή λοσιόν χωρίς διαλύματα. Είναι μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί 2 – 3 εβδομάδες.

Πότε θα επουλωθεί;
Ο χρόνος επούλωσης ποικίλλει ανάλογα με το τατουάζ, αλλά κατά μέσο όρο διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Μετά την επούλωση δεν έχει ανάγλυφη υφή πάνω στο δέρμα.
Αν το τατουάζ σας δεν έχει επουλωθεί σε τέσσερις εβδομάδες ή αν αρχίσει να βγάζει υγρό ή πρήζεται, τότε απαιτείται άμεση επίσκεψη σε δερματολόγο. Μην ανησυχείτε παραπάνω απ΄όσο χρειάζεται και  μην παει ο νους σας στο κακό.

Μακριά από τον ήλιο
Καλό είναι το φρέσκο τατουάζ να μην το βλέπει ο ήλιος για τουλάχιστον δύο εβδομάδες έως ένα μήνα, περίπου όσο διαρκεί η επούλωση. Καλό θα ήταν επίσης για το ίδιο διάστημα να μην βρέχεται στη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης: Πώς βλέπει ο κόσμος τους άνδρες με τατουάζ; Τι μαρτυρά για την προσωπικότητά τους