Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος του Βορρά. Το είδος του απειλείται με εξαφάνιση. Με ποιο τρόπο οι επιστήμονες προσπαθούν να το σώσουν

2023
Φωτογραφία Jaymi Heimbuch
Πέθανε σε ηλικία 45 ετών ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος και πλέον απομένουν μόνο δυο θηλυκά πριν το είδος να εξαφανιστεί εντελώς. 

Ο Sudan, όπως είχαν ονομάσει τον αρσενικό ρινόκερο, ζούσε σε κέντρο προστασίας ζώων στην Κένυα. Ο ρινόκερος είχε επιπλοκές στην υγεία του λόγω ηλικίας. Οι μυς του είχαν ατονίσει, τα κόκαλά του είχαν πρόβλημα και είχε εκτεταμένες πληγές στο δέρμα του.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου ο ρινόκερος δεν μπορούσε να σταθεί λόγω μιας βαθιάς πληγής που είχε στο πίσω δεξί του πόδι. Οι υπεύθυνοι του κέντρου προστασίας ζώων που τον φρόντιζαν αποφάσισαν να του κάνουν ευθανασία, καθώς η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί σημαντικά και πονούσε πολύ.

Ο Sudan και οι δυο θηλυκοί ρινόκεροι βρίσκονται υπό 24ωρη φύλαξη από ειδικά εκπαιδευμένους ένοπλους φύλακες. Στην Ασία οι ρινόκεροι πέφτουν θύματα λαθροθηρίας, καθώς θεωρούν ότι τα κέρατά τους έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύκλωμα εμπορίου με το κόστος να φτάνει τις 30-35 χιλιάδες δολάρια το κιλό το 2015, ενώ το 2012 είχε τη διπλάσια τιμή στην Κίνα και το Βιετνάμ.
Το κέρατο του Sudan είχε κοπεί για να προστατευτεί από τους λαθροθήρες.

Ο θάνατος του Sudan συνεπάγεται και με την εξαφάνιση του υποείδους, εκτός αν οι ειδικοί καταφέρουν να γονιμοποιήσουν τους δυο εναπομείναντες θηλυκούς ρινόκερους από το γενετικό του υλικό. Το κέντρο προστασίας των ζώων που φρόντιζε τον ρινόκερο εκτιμά ότι το κόστος της τεχνητής γονιμοποποίησης, από την ανάπτυξη της μεθόδου, τις δοκιμές, την εμφύτευση και την επίτευξη του σκοπού τους, θα μπορούσε να φθάσει τα 9 εκατομμύρια δολάρια.
Την προηγούμενη χρονιά, οι υπεύθυνοι του κέντρου προστασίας ζώων, δημιούργησαν στον ρινόκερο λογαριασμό στην εφαρμογή γνωριμιών Tinder για να μπορέσουν να μαζέψουν ένα χρηματικό που θα βοηθούσε την διαιώνιση του είδους του.

Φωτογραφία: MEAACT PHOTO / STUART PRICE.

Ο Sudan γεννήθηκε το 1972, όταν τουλάχιστον 1000 λευκοί ρινόκεροι ζούσαν ελεύθεροι στην άγρια φύση. Οι ανθρώπινες συγκρούσεις και η λαθροθηρία έπληξαν τον πληθυσμό τους. «Οι ρινόκεροι συγκεντρώνονταν σε χώρες που είχαν πληγεί από τον πόλεμο, το Σουδάν, το Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Όταν ξέσπασε η μάχη, οι ρινόκεροι ήταν επίσης θύματα. Σκοτώθηκαν για το κρέας ή τα κέρατα τους, ή μερικές φορές ανταλλάσσονταν για χρήματα ή όπλα».

«Ο Sudan ήταν ο τελευταίος βόρειος λευκός ρινόκερος που γεννήθηκε στη άγρια φύση. Ο θάνατός του είναι μια σκληρή απόδειξη της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση» ανέφερε ο Ο Jan Stejskal, διευθυντής του ζωολογικού κήπου στο Dvur Králové στην Τσεχία που φρόντιζε τον ρινόκερο για μερικά χρόνια.

«Αλλά δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις κυτταρικές τεχνολογίες για τη διατήρηση των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά χάρη στις πρόσφατα αναπτυγμένες τεχνικές, ακόμη και ο Sudan θα μπορούσε να έχει απογόνους.»

Με πληροφορίες από BBC και Washingtonpost

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι στρατιώτες αναπολούν τον πόλεμο; Για ποιο λόγο οι μαχητές νοσταλγούν τη θητεία τους όταν επιστρέφουν;