Δείτε από ψηλά τα εντυπωσιακά ιαματικά λουτρά στο θεραπευτικό δάσος της Κυλλήνης. Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζουν (drone)

1656
Ανάμεσα σε δυο αμμώδεις λόφους, σε μια περιοχή γεμάτη ευκαλύπτους, βρίσκονται οι φημισμένες ιαματικές πηγές της Κυλλήνης. 

Εκεί κάποτε είχε χτιστεί το ιερό του Ασκληπιού και της Αφροδίτης. Ήδη από την αρχαιότητα, οι Ρωμαίοι είχαν αξιοποιήσει την περιοχή για να φτιάξουν υδροθεραπευτήριο, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι και σήμερα.
Πλέον υπάρχει σύγχρονο υδροθεραπευτήριο με ατομικούς λουτήρες, εισπνοθεραπευτήριο, συσκευές ρινοπλύσεων και ποσιοθεραπευτήριο.

Η περιοχή προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τον ιαματικό τουρισμό κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το υδροθεραπευτήριο λειτουργεί από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Δείτε από ψηλά τον «επίγειο παράδεισο» της Κυλλήνης μέσα από το βίντεο του συνεργάτη μας haanity:

Οι ιαματικές πηγές της Κυλλήνης φημίζονται για την αντιμετώπιση του άσθματος, αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα και άλλων αναπνευστικών παθήσεων μέσω της εισπνοθεραπείας.
Θεωρείται ότι τα λουτρά θεραπεύουν επίσης, ρευματισμούς, γυναικολογικές, αρθριτικές και δερματικές παθήσεις, νευραλγίες, ημικρανίες, πρωσαπαλγίες καθώς και παθήσεις του ερειστικού και κινητικού συστήματος.
Πέρα από τις ασθένειες του σώματος, η περιοχή με την απαράμιλλη ομορφιά της και την πυκνή βλάστηση από αιωνόβια δέντρα, είναι αρκετή για να βελτιώσει τη διάθεση και να διώξει κάθε άγχος και έγνοια.
Η θερμοκρασία του νερού είναι 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι ιαματικές πηγές είχαν εγκαταλειφθεί για αιώνες μέχρι το 1890, που αξιοποιήθηκαν από την εταιρία ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιώς – Αθηνών – Πελοποννήσου), όταν κατασκευάσθηκε και σιδηροδρομική γραμμή προς τα Λουτρά.
Η εταιρία έφτιαξε στην περιοχή υδροθεραπευτήριο με αίθουσα αναμονής, 50 μαρμάρινους λουτήρες, τμήμα εισπνευσοθεραπείας, εγκαταστάσεις ωτο-ρινόπλυσης και ψεκασμών του λάρυγγα, ξενοδοχεία, ξενώνες, με διαμερίσματα για ενοικίαση, αγορά, πάρκο, ανθόκηπους.
Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα από αυτά καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου.

Το 1951 ο ΕΟΤ ανέλαβε τη δημιουργία υδροθεραπευτηρίου, ξενοδοχείων και camping στην περιοχή.
Αργότερα, τα λουτρά εκμισθώθηκαν από ιδιωτικές εταιρίες.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ένωση Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας, δεν έχουν γίνει έργα ειδικής υποδομής, δεν χρησιμοποιείται το 25% των εγκαταστάσεων και ζητούν την καλύτερη συντήρηση και αξιοποίησή τους. Στην σύγχρονη τουριστική πραγματικότητα πρόκειται για εικόνα εγκατάλειψης.

Διαβάστε επίσης: Υδρομασάζ, ιαματικά νερά, φυσικές νεροτσουλήθρες και χρυσαφένιες παραλίες λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα. Δείτε την «άγνωστη» ακτογραμμή του Σαρωνικού (βίντεο drone)

Διαβάστε επίσης: Βουτιές σε υψόμετρο 2050 μέτρων! Δείτε από ψηλά τη Δρακολίμνη, τον αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό των φυσιολατρών (βίντεο drone)