Τα παραδεισένια δίδυμα νησάκια που βυθίζονται μέσα στο νερό κάθε απόγευμα και βρίσκονται μία ώρα από την Αθήνα (βίντεο)

1625
Το πρωί υπάρχουν και το βράδυ εξαφανίζονται. Μπορεί η φράση να θυμίζει το ποίημα για το γεφύρι της Άρτας που «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν», αλλά αναφέρεται σε δυο νησάκια που κάθε απόγευμα καλύπτονται από το νερό της θάλασσας και εξαφανίζονται. 

Λίγο έξω από την πόλη της Ερέτριας, σε απόσταση μιας ώρας από την Αθήνα βρίσκονται τα δίδυμα νησάκια που βυθίζονται και βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια ανάλογα με τη φορά του νερού στο στενό της Χαλκίδας.
Η αλλαγή της κίνησης του νερού οφείλεται στο μοναδικό φαινόμενο του Ευρίπου που προκαλείται από παλιρροϊκές δυνάμεις και παρατηρείται μόνο στη Χαλκίδα.

Δείτε το βίντεο με τα παραδεισένια δίδυμα νησάκια που βυθίζονται μέσα στα τιρκουάζ νερά της θάλασσας από το YouTube channel του haanity:

Η αλλαγή της φοράς των νερών στον Πορθμό του Ευρίπου στη Χαλκίδα, απασχόλησε και προκάλεσε το ενδιαφέρον των ερευνητών ήδη από την αρχαιότητα. Ένας μύθος λέει ότι ο Αριστοτέλης έπεσε στα νερά του Ευρίπου και πνίγηκε, καθώς δεν κατάφερε να βρει την εξήγηση του φαινομένου.

Πολλοί προσπάθησαν να δώσουν μια εξήγηση για το μυστηριώδες φαινόμενο, αλλά τελικά η σύγχρονη επιστήμη έδωσε την απάντηση. Τα «τρελά νερά» όπως ονομάζουν οι κάτοικοι της Χαλκίδας το φαινόμενο του Ευρίπου, επηρεάζονται από την έλξη της σελήνης.

Το κύμα της παλίρροιας που προκαλεί κατευθύνεται προς τα δυτικά. Φτάνει στις ανατολικές ακτές της Εύβοιας, τρεις ώρες μετά τη στιγμή που η Σελήνη διέρχεται από το μεσημβρινό της Χαλκίδας. Έτσι, στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο το κύμα φτάνει 1 και ένα τέταρτο νωρίτερα συγκριτικά με το βόρειο, καθώς η διαδρομή που διανύει είναι μικρότερη. Παράλληλα, ο όγκος του νερού στη νότια πλευρά είναι μεγαλύτερος, γι’ αυτό ανεβαίνει και η στάθμη κατά 30 με 40 εκατοστά και δημιουργεί ρεύμα από τα νότια προς τα βόρεια.
Μετά από έξι ώρες αλλάζει η φορά του νερού γιατί το κύμα φτάνει στο βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο. Ανεβάζει τη στάθμη του νερού και το ρεύμα αλλάζει πορεία. 
Ανάμεσα στην αλλαγή της ροής, τα νερά παραμένουν στάσιμα για περίπου 10 λεπτά.
Στην κορύφωση του φαινομένου, η ταχύτητα των ρευμάτων είναι τα 14 χιλιόμετρα την ώρα.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες μέρες μέσα στο χρόνο που δεν ακολουθούν αυτούς τους κανόνες της φύσης. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να αλλάζουν κατεύθυνση μέχρι και 14 φορές μέσα σε μια μέρα ή να μην αλλάζουν καθόλου.
Στις 21 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση χωρίς την δεκάλεπτη ηρεμία που επικρατεί μεταξύ της κίνησης ρευμάτων.

Διαβάστε επίσης: Οι θρυλικοί Αμμόλοφοι της Κρήτης που φτάνουν μέχρι τα 30 μέτρα. Δείτε την παραλία των γυμνιστών με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα (drone)

 

Διαβάστε επίσης: Δείτε από ψηλά τα εντυπωσιακά ιαματικά λουτρά στο θεραπευτικό δάσος της Κυλλήνης. Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζουν (drone)